FR | NL

Accueil » Agenda

NEWSLETTER


|
Het Hellend Vlak van Ronquières


Het Commissariat général au Tourisme (Algemeen Commissariaat voor Toerisme) heeft onlangs de « zonnen » toegekend aan de beste Waalse toeristische attracties. Deze erkenning betekent zoveel als een kwaliteitslabel en stelt gemeenschappelijke criteria voor de hele Waalse toeristische sector.

Deze criteria betreffen o.a. het onthaal, de informatie die ter plaatse, via de brochures of via de communicatiekanalen, het gebruik van talen, websites,…
Het Hellend Vlak van Ronquières, een grote toeristische trekpleister in ‘s Gravenbrakel, heeft maar liefst 4 zonnen (op een maximum van 5)!Historiek van het Hellend Vlak van Ronquières

Om de steenkool ontgonnen in de streek van Charleroi naar het noorden (Brussel, Mechelen, enz.) te vervoeren, moest men de waterscheiding tussen de bekkens van de Maas en de Schelde overbruggen. Een eerste kanaal werd ingehuldigd in 1832, maar het had slechts een capaciteit van 70 ton.

Dit kanaal geraakte al snel verzadigd en werd vervangen door een kanaal voor schepen van 300 ton, dat pas in 1933 klaar was. Maar ook dit bleek al snel niet meer te voldoen.

Om doorgang te kunnen verlenen aan schepen van 1350 ton (Europese tonnenmaat), moesten er dus aanpassingen gebeuren.

Er werd dus een nieuw, meer rechtlijnig tracé uitgetekend. Maar in Ronquières stelde het hoogteverschil van 68 meter de verbeelding van de ingenieurs zwaar op de proef! Uit de verschillende onderzochte pistes werd het idee van een hellend vlak weerhouden, met name om water te besparen op deze kunstmatige waterloop. De werken duurden 6 jaar en er werden miljoenen tonnen aarde en grondspecie verplaatst.

Geleidelijk aan veranderde het landschap van Ronquières. De toren, die 125 meter boven het kanaal uitrijst, werd gebouwd en het 1432 meter lange hellend vlak zag het levenslicht. In 1968 werd het hellend vlak in gebruik genomen. Het is een unieke, gigantische en ambitieuze verwezenlijking.

Het mechanisme is relatief eenvoudig: er zijn 2 bakken waar de boten in varen om het hoogteverschil te overbruggen. Deze mobiele bassins rijden over een helling van 5 %, getrokken door kabels via een systeem van windassen en katrollen. De twee bakken (elk voorzien van 236 kleine wielen) werken onafhankelijk van elkaar en kunnen meerdere boten tegelijk overzetten op erg korte tijd.

Van april tot oktober ontvangt de tweetalige ploeg van het Hellend Vlak u graag voor een bezoek aan de technische en toeristische infrastructuren. Je kan er niet alleen ontdekken hoe de installatie werkt, maar je kan er ook meer leren over het leven van de binnenschippers dankzij de tentoonstelling « Een boot, een leven ». Van boven op de grote toren heb je een uitzonderlijk panoramisch uitzicht, tot maar liefst 33 kilometer ver! Een rondvaart met een bateau-mouche of de overtocht van het Hellend Vlak staan eveneens op het programma.

Voor meer informatie :
Het Hellend Vlak
Tel: 067/64 66 80
planincline@ronquieres.be
http://www.ronquieres.be/
 

Focus


<Janvier 2021>
Aujourd'hui
LMMJVSD
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Réalisé par Easy-Concept  easy-concept cr�ation de sites Internet
login