FR | NL

U bent hier : Onthaal » Wandeling en Natuur » Ontdek de dorpen

NEWSLETTER


|

Ontdek de dorpen 

Het is na de samenvoeging van de gemeentes in 1976 dat de fusiegemeente ‘s Gravenbrakel is ontstaan.

Ze bestaat uit een stadscentrum en 5 dorpen, en vormt een landelijk geheel in een contrasterend reliëf, doorweven met beekjes die de landschappen hebben gevormd, met afwisselend vlaktes, velden en bebouwde plaatsen.

De dorpen die verbonden zijn aan ‘s Gravenbrakel, zijn Hennuyères in het noorden, Henripont en Ronquières in het oosten en Petit-Roeulx-lez-Braine en Steenkerque in het westen.

’s Gravenbrakel
Uiteraard is ‘s Gravenbrakel geen dorp maar een stad. Het is niettemin een stad op mensenmaat, die echter nog weinig sporen vertoont van haar rijke geschiedenis. Je moet ze dus echt ontdekken, leren kennen en op zoek gaan naar haar kleine schatten!

Men kan letterlijk de verschillende groeifases van de stad zien, met bv. de overblijfselen van de vestingmuur of de uitbreiding van de zuidelijke wijken door de komst van de spoorweg.

Het stadscentrum bulkt van de architecturale pareltjes (voor wie af en toe eens omhoog kijkt), met kenmerken van zowel Art Nouveau (rue Henri Neuman) als van het landelijke leven (rue du Moulin). Tal van stijlen raken elkaar hier en net die verscheidenheid getuigt van culturele rijkdom.

Bezienswaardigheden: Kerk van Saint-Géry, Hôtel d’Arenberg, oud Dominicanenklooster en -kerk, station, de Martel-vijvers, Huizen in Art Nouveaustijl, muurschilderingen, standbeelden en fonteinen…Hennuyères
Als deelgemeente met de grootste bevolking dankt Hennuyères haar ontwikkeling in eerste instantie grotendeels aan de industrie (les Tuileries d’Hennuyères), en vervolgens aan haar geografische ligging.

Gelegen op de grens van Henegouwen en Waals-Brabant, ontwikkelt het dorp zich verder dankzij de peri-urbanisatie van Waals-Brabant. Een groot aantal Brabanders vindt inderdaad in Hennuyères de charme van het platteland… op een half uur van Brussel!

Hennuyères verenigt wonderwel de traditionele landelijke elementen met het residentiële aspect. We vinden hier zowel grote en oude hoeves als recente en traditionele gebouwen.

Vele weggetjes doorkruisen het dorp en het Bos van La Houssière is gemakkelijk bereikbaar vanuit de dorpskern.

Bezienswaardigheden: Kerk van Sainte-Gertrude.Petit-Roeulx-lez-Braine
Onze kleinste en tevens dunst bevolkte deelgemeente. Dit dorpje ligt ver van de grote wegen en wordt doorkruist door de Brainette en zijn drassige weilanden. Petit-Roeulx is een echt landelijk dorpje.

De afgronden van kleine oude steengroeves en enkele watermolens vertellen u hoe het water zijn stempel op dit dorpje heeft gedrukt.

Zodra we ons verwijderen van de hoofdweg en van de bewoonde dorpskern, bevinden we ons midden op het platteland! De koeien staan in de wei en we zien de kerk van Saint-Jean in het midden van het dorp. In de verte strekken bomenrijen zich uit langs de waterloop en nodigen uit tot een verkwikkende wandeling!

Bezienswaardigheden: de Molen van Petit-Roeulx.Steenkerque
Aan de samenvloeiing van de Zenne en de Brainette ligt Steenkerque, een dorp met een lange geschiedenis en een rijk erfgoed. Dit charmante dorp is gekend voor de rust, voor zijn architectuur, voor de kermis op 15 augustus en voor de veldslag.

In Steenkerque hebben zich weldegelijk historische feiten afgespeeld, ten tijde van de veldslag van 1692. Steenkerque werd immers herschapen in een slagveld, waar Fransen en Engelsen zwaar strijd leverden met elkaar.

Dit dorp, met zijn uitgesproken middeleeuwse structuur met de kerk van Saint-Martin op een heuvel gebouwd, zal zeker in de smaak vallen bij liefhebbers van mooie landschappen en landelijke geschiedenis.

Bezienswaardigheden: Kerk van Saint-Martin, Ferme de l’Hosté, Moulin du Pont Tordoir, le Loupiot…Henripont
Henripont is een klein dorp op een heuvel, op ongeveer 120 meter boven de zeespiegel.

Het dorp grenst aan het bos van La Houssière en ligt aan het kanaal Charleroi-Brussel.

De gronden zijn hier veelal bewerkt en de velden strekken zich uit tussen het bos en het kanaal.

Met andere woorden : we hebben hier alle ingrediënten voor fantastische uitzichten en panorama’s over de streek.

Bezienswaardigheden: de kapel van Notre Dame des Grâces (Onze Lieve Vrouw van Genade)Ronquières
Ronquières heeft een speciaal statuut binnen de fusiegemeente ‘s Gravenbrakel. Omdat het achter het Bos van La Houssière ligt, leggen velen eerder de link met Nijvel of Seneffe dan met ‘s Gravenbrakel.

Sommige landschappen hier zijn vlak en rechtlijnig terwijl andere zo sterk golven dat je je in de Ardennen waant!

Het dorp is enorm veranderd sinds de bouw van het hellend vlak. Het heeft echter zijn dorpskarakter behouden en is zowaar uitgegroeid tot de meest toeristische van alle deelgemeentes!

Bezienswaardigheden: het Hellend Vlak van Ronquières, het oude kanaal Charleroi-Brussel, antiek- en vlooienmarkt “Marchés & Puces” op 1 mei, het nationale natuurreservaat, de kerk van Saint-Géry, Kalkoen van Ronquières…

Focus

 


<Februari 2021>
Vandaag
MaDiWoDoVrijZaZo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Ontwikkeld door Easy-Concept  easy-concept cr�ation de sites Internet
login