FR | NL

U bent hier : Onthaal » Wandeling en Natuur » boswandeling

NEWSLETTER


|
Wandelen in het bos


Het Bos van La Houssière is een ideale plek voor ontspanning, voor wandelaars van alle slag. Vele van de paden zijn bewegwijzerd en didactische borden informeren u over de fauna en flora die er te bewonderen valt. Het arboretum telt een zeer omvangrijke verzameling boomsoorten en de sportievelingen kunnen het « pad van het oude tramspoor » volgen aan de hand van een fitometer.

Het Bos van La Houssière, grotendeels op het grondgebied van ‘s Gravenbrakel, reikte ooit tot aan het Zoniënwoud (ten zuiden van Brussel), maar door houtkap en zandwinning werden de twee van elkaar gescheiden. Het werd geklasseerd in 1940, om te verhinderen dat het voorgoed zou verdwijnen.

Dit bos, het grootste van Midden-België, strekt zich vandaag de dag uit over ongeveer 650 Ha, tussen de dorpen Henripont, Ronquières en Virginal (Ittre) en is om en bij de 5 km lang.Zowel de gemeente als de provincie en het gewest bezitten een deel van het Bos van La Houssière. Een ander deel is privé-eigendom. Het bos is gedeeltelijk toegankelijk voor het publiek en draagt in grote mate bij tot het groene uitzicht van onze agglomeratie, een ideale plek om te wandelen.

Het bos is een uitgelezen plek om stand- en trekvogels te observeren in hun habitat: vinken, heggenmussen, boszangers, winterkoninkjes, goudvinken, mezen, wielewalen, Turkse tortels, houtduiven, dag- of nachtroofvogels, enz.

 Het geodetische referentiepunt, in de volksmond ook wel de « Bonhomme de fer » (het ijzeren ventje) genoemd, bevindt zich aan het zuidelijke uiteinde van het bos. Samen met nog 85 andere verheven punten (waaronder de heuvel van de Leeuw van Waterloo, het belfort van Bergen, enz.) droeg het in de 19e eeuw bij tot het tekenen van de kaart van België, met behulp van triangulatie. Later diende het nog voor de precieze berekening van de lengte- en breedtegraden, de hoogte, de zwaartekracht… Ook al zijn de moderne rekensystemen hem al lang vergeten, de « Bonhomme de fer » blijft een stille getuige van onze geschiedenis en van het vernuft van onze voorouders.

Zowat het hele bos is eveneens geklasseerd als «Natura 2000»-gebied, door het Waalse Gewest (zie ook de fiche 'biodiversité' van het Bos van La Houssière). Dit Europese plan ter bescherming van bedreigde soorten zet zich in voor het behoud van bepaalde soorten en van hun natuurlijke leefomgeving, zodat ze zich op harmonieuze wijze kunnen ontwikkelen en zodat de mogelijke negatieve impact van de mens op de natuur beperkt wordt.

Dit gebied is een ideale plek om te wandelen « tussen het groen ». Gelieve daarom bij uw wandelingen in het Bos van La Houssière de elementaire regels van de « code du promeneur » in acht te nemen  :
 
- BLIJF OP DE WEGEN EN PADEN DIE OPENGESTELD ZIJN, zodat je het evenwicht tussen de vegetatie en de dieren niet verstoort. Via de bewegwijzerde wegen kan je onze bossen ontdekken.

- VERKEER MET GEMOTORISEERDE VOERTUIGEN is strikt beperkt tot de geopende wegen. Wandelaars genieten van de stilte in het bos. Gelieve niet te roepen of geluiden te maken die de dieren kunnen verstoren.

- HOU HONDEN AAN DE LEIBAND of laat ze thuis. De kans bestaat dat je trouwe viervoeter alleen al door zijn geur dieren in het bos bang maakt of de broedtijd verstoort.

- BESCHADIG DE BOMEN NIET. Houd het plukken binnen de perken en hak zeker geen beschermde soorten om.

- MAAK GEEN VUUR: het gevaar voor een bosbrand is groter dan je denkt.

- KAMPEREN IN HET BOS IS NIET TOEGESTAAN. Er zijn campingterreinen in de omgeving.

- WEES VOORZICHTIG TIJDENS HET JACHTSEIZOEN, RESPECTEER DE VERBODSBORDEN: ze staan er voor jouw veiligheid.

- NEEM JE AFVAL MEE. Zo blijft het bos netjes en aangenaam voor de mensen die na jou komen.

- RIVIEREN ZIJN OOK PLAATSEN VOL LEVEN (zowel dierlijk als plantaardig). Verstoor ze niet.
 

Focus

 


<Februari 2021>
Vandaag
MaDiWoDoVrijZaZo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Ontwikkeld door Easy-Concept  easy-concept cr�ation de sites Internet
login