FR | NL

U bent hier : Onthaal Wandeling en Natuur Wandeling langs de kanaal

NEWSLETTER


|

Wandeling langs het kanaal

Het kanaal
Het dorp Ronquières, waar het kanaal Charleroi – Brussel door loopt, heeft eigenaardig genoeg twee verschillende tracés voor hetzelfde kanaal.

Er is enerzijds het «oude» en anderzijds het «nieuwe» kanaal.

Het oude tracé voldeed niet meer aan de transportnormen en werd verwaarloosd na ingebruikname van het nieuwe tracé, dat er kwam dankzij de bouw van het Hellend Vlak van Ronquières.

We hebben ook:
  • Een kronkelende idyllische route, langsheen het oude tracé, met talrijke sluizen en zelfs een drijvend dorp, die leidt naar het nationale Natuurreservaat van Ronquières;
  • Een rechtlijnig en breed tracé dat je met de fiets helemaal kan volgen tot in Waals-Brabant, langs het kanaal, of waar je de binnenvaartschepen en de werking van het Hellend Vlak van Ronquières kan bewonderen.
Beide parcours maken deel uit van het RAVeL-netwerk, route 3.

 
 
Het Natuurreservaat van Ronquières
Het Natuurreservaat van Ronquières strekt zich uit langsheen het kanaal Charleroi-Brussel, in de vallei van de Samme. Het beslaat een oppervlakte van 11Ha, gespreid over de grondgebieden van ‘s Gravenbrakel, Seneffe en Nijvel.

Het gebied is beschermd omwille van zijn ecologische en wetenschappelijke waarde. Deze bescherming bestaat erin een zone in dezelfde staat te bewaren en de natuurlijke fenomenen er te laten evolueren volgens hun eigen wetten. Vandaar dat alle verkeer in dit gebied verplicht beperkt is tot de daartoe voorziene wegen.

Het gebied omvat moerassige zones bestaande uit groepen gevarieerde vegetatie en vijvers die vroeger dienst deden als stuwbekken om het kanaal te voeden.

De moerasvogels zijn hier talrijk aanwezig, zowel in de nestperiode als tijdens de trek of de overwintering. Een informatiebord verschaft tekst en uitleg bij je ontdekkingstocht en zal je helpen om de soorten die je ziet, te identificeren. Gedetailleerde informatie over het Natuurreservaat van Ronquières vind je online, op de site biodiversite.wallonie.be.


Focus

 


<Februari 2021>
Vandaag
MaDiWoDoVrijZaZo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Ontwikkeld door Easy-Concept  easy-concept cr�ation de sites Internet
login