FR | NL

U bent hier : Onthaal Bezoek-evenementen Religieus erfgoed

NEWSLETTER


|
Religieus erfgoed

Erg vaak drukt het religieuze erfgoed zijn stempel op een stad, op haar structuur en op haar geschiedenis. ’s Gravenbrakel is geen uitzondering op die regel: de kerk staat er midden in het dorp!

De Sint-Gorikskerk van ‘s Gravenbrakel
Dit Henegouws-gothische bouwwerk (een herneming en uitbreiding van een romaans-gothische constructie uit de XIIIe eeuw) is een van de mooiste gebouwen van de stad. De kerk ligt langsheen het noordelijke deel van de vestingmuur, vlakbij de overblijfselen van de oude donjon. Haar imposante grijze toren is op de hoeken versterkt met veelhoekige torentjes en haar hoofdbeuk wordt vervolledigd door een reeks aangebouwde kapellen. Deze kerk bevat een verzameling religieuze werken uit de XVde en XVIe eeuw.
Dit gebouw is interessant in meer dan één opzicht. Iedereen, naargelang hij er oog voor heeft, kan hier wel iets bewonderenswaardigs vinden: de architectuur, de gebruikte materialen, de gewelven, de bas-reliefs, de heiligenbeelden, de renaissancewerken, de standbeelden, de polychromen, enz. In de hoofdbeuk is er een beeld dat uw aandacht verdient; met name het beeld van Sint-Christoffel. Het dateert uit de XVe eeuw. Dit 4,85 meter hoge beeld, gesculpteerd uit massieve eik, maakt indruk door de kracht die het uitstraalt.
In de loop der eeuwen werd Sint-Christoffel vereerd door miljoenen reizigers op hun doortocht door ‘s Gravenbrakel, die hier zijn bescherming kwamen afsmeken.
Maxellende, Prospérine en Dindin zijn de namen van de klokken die op meer dan 40 meter hoogte dit gebouw domineren. Ze zijn honderden jaren oud en delen de klokkentoren met een magnifieke beiaard van 48 klokken.
Op deze bijzondere locatie vinden soms ook klassieke concerten plaats. Overdag is de kerk open voor het publiek.

Het oude Dominicanenklooster en -kerk
De religieuze orde van de « Paters Dominicanen » liet dit complex met kerk en klooster bouwen. « La maison de Braine » was eerst een vicariaat. Dit werd in 1627 in het klooster opgericht door Jean de Loix (medestichter van het klooster van Bergen). De kerk kwam er eerst, een tiental jaren later gevolgd door het klooster. Dit erg homogene geheel strekte zich ooit uit tot aan de omwalling van de stad. In de gevel van dit gebouw, dat gelegen is langsheen de hoofdader, zien we zowel bakstenen als de lokale blauwe steen, in een stijl met zowel klassieke als barokelementen. Na de Revolutie deed dit gebouw dienst als hospitaal tot het einde van de 19e eeuw. In 1910 werd het opgekocht en gerestaureerd door de overheid. In het oude klooster is er zelfs nog een postkantoor, dat momenteel echter niet toegankelijk is voor het publiek. De oude kerk fungeert nu als expositieruimte.
 


In de dorpen…
Ronquières
De Sint-Gorikskerk van Ronquières
Dit bouwwerk in Henegouws-gothische stijl, geklasseerd in 1950, verheft zich bovenop een rotsachtige formatie in het centrum van het dorp. Het dateert uit de XVIde eeuw en zijn eclectische uitzicht getuigt van de reeks verbouwingen en restauraties die het heeft ondergaan. Interessant weetje: in de steunmuur aan de achterzijde van de kerk werden enkele grafstenen  mee ingemetseld.

De Glazen Kapel (Sint-Lutgardis)
De kapel van Sint-Lutgardis werd in 1929 gebouwd door Arthur Brancart, directeur van de glasfabrieken van Fauquez, en in 1930 reeds in gebruik genomen. Dit gebouw werd opgetrokken met twee bedoelingen: het welzijn van de arbeiders bevorderen (en het familiale en paternalistische karakter van de onderneming) en tegelijkertijd de mogelijkheden en de know-how van de glasfabrieken demonstreren. Zelden gezien: de kapel werd gebouwd met bijna uitsluitend industriële materialen. Beton op een metalen skelet, gekleurd marbrite, zink... Het marbrite, opaalglas dat wordt gekleurd en ondoorzichtig gemaakt, werd veel gebruikt in de streek, zowel in de vorm van grote platen als in combinatie met cimorné (agglomeraat van vergruisd marbriteafval en cement). De «Glazen Kapel» herbergt momenteel een Bretoense crêperie. Individuele of groepsbezoeken op aanvraag zijn mogelijk.   

Hennuyères
De Sint-Gertrudiskerk
Deze Henegouws-gothische kerk, omsloten door een oud en met bomen begroeid kerkhof, heeft de charme van een dorpskerk. De vierkantige toren, naar de klassieke traditie, heeft een 16de-eeuws gothisch portaal. Op het kerkhof is er een pittoreske «grotkapel» gewijd aan de Heilige Maagd.
Steenkerque
De Sint-Martinuskerk
Dit bouwwerk, gerestaureerd in 2006 en geklasseerd sinds 1972, dankt zijn mooie homogene uitzicht aan het feit dat het voornamelijk werd opgetrokken uit leisteen en schistbreuksteen. De stijl is vooral Henegouws-gothisch, maar het heeft een XIIde-eeuws koor, van waaruit het gebouw zich vanaf de XVIde eeuw verder heeft ontwikkeld. In haar landelijke kader illustreert deze kerk perfect de centrale positie van een religieus gebouw in een middeleeuws dorp. Overdag is de kerk open voor het publiek.Focus

 


<Februari 2021>
Vandaag
MaDiWoDoVrijZaZo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Ontwikkeld door Easy-Concept  easy-concept cr�ation de sites Internet
login